Jan 20, 2015

[review] Unbroken (2014)



Multumim distribuitorului filmului in Romania, Ro Image!

Autor articol: Marcel Prost
Nota: 6/10
(nota Laura: 6; nota Marcel: 6)
Regia: Angelina Jolie
Gen: biografic, drama, sport

Un film clasic de razboi, prea ingust pentru o poveste prea mare


Angelina Jolie e din nou regizor, dupa In the Land of Blood and Honey (2011), pe teme similare - razboi, prizonieri, lagare. Pentru Unbroken, am doua perspective: una vesela, alta trista.

Partea vesela e ca abilitatile de regizor ale Angelinei Jolie se imbunatatesc, atat in opinia publicului (4,3 - In the Land of Blood and Honey versus 7,2 - Unbroken, votul publicului pe IMDB), cat si in cea a criticilor (56 versus 59, mediile notelor de pe Metacritic). Jolie a pierdut cu filmul din 2011 aproape 10 mil de dolari, dar si-a gasit, in 2014, resursele si sangele rece sa incerce din nou si cu mai mult "curaj": Unbroken are un buget de 6 ori mai mare (65 mil de dolari), iar incasari deja de 131 mil. In mod evident, cel mai recent film al sau e un succes de boxoffice si o intoarcere spectaculoasa deasupra linie comerciale de plutire. Regizorul Jolie e vandabil, invata din propriile incercari, iar criticilor cel putin nu le repugna. Ar fi si dificil, de vreme ce e una din cele mai frumoase si mai ambitioase femei de la Hollywood, retrasa oficial din actorie la 38 de ani si pentru care regia e o miza importanta. Din ce se vede pana acum, Unbroken e o reusita pentru Jolie. 


Partea trista e ca Unbroken e un film sub asteptari, Jolie nu detine controlul platoului, astfel ca actorii joaca fara tragere de inima, fara realism si fara pasiunea pe care numai un regizor le-o poate transmite. De exemplu: scena in care micul Zamperini ia bataie cu o curea de la tatal sau, cea in care se ia la bataie cu alti baieti, toate scenele in care fratele mai mare ii "insufla" pasiunea pentru performanta, scena in care e interogat de japonezi, cand le da indicatii false despre bordul avionului, scena in care sustine deasupra capului, timp de cateva ore, o grinda care e cat pe ce sa-i sara din maini de usoara ce e, scenele in care il infrunta pe "The Bird" etc. Am ales numai scene cu Jack O'Connell pentru ca pustiul a aratat mare flexibilitate si profunzime in Starred Up (si nu pare sa joace rau nici in '71) si m-as fi asteptat ca, prin Unbroken, sa adune la portofoliu inca o reusita. Prestatia sa, insa, e rasuflata, mediocra. 

Jack O'Connell, excelent in Starred Up

Jack O'Connell in '71 (asteptat in cinema)
Unbroken sta sub umbra prea multor filme mari, fie de razboi, ca Stalag 17 (de acum 62 de ani) sau chiar ca (mult mai modestul) Hart's War (13 ani), fie despre caracter si performanta sportiva - Chariots of Fire (33 de ani). E greu sa filmezi azi lucruri pe care altii le-au introdus deja in programa scolara...

Tot la tristeti se aduna povestea reala a lui Louis Zamperini. Personajul a avut o viata dupa care merita facut un documentar: tunar pe un bombardier in al doilea razboi mondial, atlet olimpic, prizonier in lagarele japoneze, naufragiat intr-o barca de salvare, timp de 47 de zile - Zamperini e el insusi o piatra tare. Din nefericire, filmul nu ii surprinde maretia decat accidental, si de cele mai multe ori o imbraca precaut in haina comoda a comercialului. Intregul film sta sub un motto simplist, "If I can take it, I can make it / Daca rezist, atunci inving", un canon stoic, generic si fad. Jolie nu a tintit doar prea jos cu Unbroken, ci a prapadit o poveste extraordinara, infricosatoare despre sufletul si vointa unui erou de razboi.

Angelina Jolie (regizor) si Louis Zamperini (erou de razboi)