Autor articol: Laura
Nota Cinemateca.eu: 5.75/10 (nota Laura: 6; nota Marcel: 5.5)
Regia: Michael Mann
Gen: actiune, crima, drama
Morala: Daca te duce capu' si dai bine cu pumnu', ramai cu toti banii. Si cu gagica!
Cred ca a venit momentul ca marele public sa-si redefineasca imaginea despre hackeri, in general. In sensul in care, daca cineva si-i inchipuia cu un aspect fizic neglijabil (spre neingrijit), vulnerabil si ingurgitator fervent de pizza comandata online (dar platita cu banii vecinului), acea imagine trebuie degraba stearsa si inlocuita cu versiunea 4.0, revizuita si adaugita de Michael Mann in dulcele stil al secolului trecut. Astfel, Chris Hemsworth nu mai da cu ghioaga din Thor, ci manuieste cu maiestrie codurile "browser.exe", un fel de tatal-lor in ale hackarelii, cu aspect de manechin international si plenipotential, trecut zilnic pe la sala de forta, egalul de drept al lui Chuck Norris in ale caftelii, rezultand un "Hacker - politist texan", cu accente vag robinhoodiene: "eu nu fur de la oameni, eu fur de la banci, pentru ca bancile ne fura pe noi". Principial as zice, daca banii aia din banca n-ar fi tot ai nostri...In plus, hackerul nostru e matur in gandire si stie sa pupe o gagica pana in zori. Si nu orice fel de muiere, ci una dinamica, mesterita si ea in ale codurilor, exotica, curajoasa si teribil de indragostita.
Hacker politist texan in actiune la metrou |
Actiunea o ia rapid si sigur pe cararile cliseelor de toate tipurile, parca nici n-ai zice ca vorbim de cel care a regizat Heat, The Insider, Collateral, Miami Vice, Public Enemies sau excelentul Manhunter. Filmul e lung, plictisitor, previzibil, pe tipare deja binecunoscute publicului larg. Viola Davis, actrita exceptionala de altfel, e irosita intr-un rol in care n-are ce cauta, asta ca sa nu mai vorbim de hackerasul nostru, personaj exagerat pana in maduva oaselor, doar-doar or mai suspina cateva domnisoare pe scaune. Cu toata ambitia de-a filma in locuri sarace, dar exotice, scenele nu se leaga si nici nu sunt filmate din cele mai potrivite unghiuri, ceea ce dauneaza in mod grav suspansului. Hackereala e doar un pretext pentru actiune, apar prea putine calculatoare si se vorbeste mai mult generic despre coduri. Iar finalul pare oarecum desprins din Män som hatar kvinnor, cu marea diferenta ca ultimul pomenit are tot ce ii trebuie (personaje, actiune, mister, plus cateva crime odioase, de gust).
Pana la proba contrarie, Michael Mann nu mai e ce a fost odata. Pacat, absolut toata lumea isi doreste, din cand in cand, un film bun de actiune...