Multumim distribuitorului filmului in Romania, Odeon Film!
Autor articol: Marcel Prost
Nota Cinemateca: 7,25/10 (Laura 7,5; Marcel: 7)
Regia: Ridley Scott
Gen: actiune, aventura, drama
Morala: "Eu Mi-s!"
Sunt posibile trei directii in interpretarea filmului, in functie relatia pe care o ai cu religia:
1. "Tabula rasa": nu stii cine au fost Moise si evreii, de ce sunt "vechi" Vechiul Testament si piramidele din Egipt. Daca te incadrezi aici, draga cititorule, cel mai probabil esti chinez sau hindus; pentru tine, Exodus e un film fantastic si ai iesit de la el un pic nedumerit: de ce ar fi batuta o intreaga metropola de Dumnezeu?, doar ai mai vazut filme in care sclavii sufera, dar nu le face nimeni dreptate decat ei insisi. Cum de Dumnezeu e (atat de convenabil) un copil incapatanat si plin de toane, care curma vietile altor copii, sub ingaduirea adultilor? Cum de ajung o jumatate de milion de oameni sa ia drumul pribegiei din cauza catorva legende si a unei certi intre prieteni (de o viata)? Generalul Moise, al treilea om in oras, ajunge, pe rand, pastor de capre apoi conducator de sclavi? Cum de s-a dat marea aia in laturi, taman la fix, cu cateva minute inainte sa dea egiptenii? Batman e mai credibil.
2. "Deus vult": esti o persoana (preponderent) religioasa, stiinta e un rau necesar, cat sa-ti poti incalzi ceva la microunde. Ti se pare ca Scott n-a pus suficient accentul pe divinitate, ba chiar ca distribuirea unui copil ca intruchipare a lui Dumnezeu e o mica erezie; Moise, contrazicandu-L - una mai mare. Latura agresiva, rational-sceptica a lui Moise nu-l caracterizeaza deloc: el trebuia sa fie "cel mai bland om care a existat vreodata". Ramses este nepermis de uman; in realitate, Faraonul trebuia sa fie intruchiparea Raului. Suferinta sa la moartea propriului copil e doar licenta poetica, o slabiciune de regizor. Edgerton e un actor slab, Bale - unul divin; Moise era sasait, la fel si Bale. La fix!
3. "Dubito ergo cogito": esti o persoana sceptica, religia e un rau necesar; iti place poezia dar te descurci mai bine la calcule. Filmul iti pare o ecranizare antropocentrica a Vechiului Testament, cu un aer modern dar clasic, in acelasi timp. Poate ca Exodus e o incercare de rescriere a mitului, ca o traducere fidela, dedicata tineretului pragmatic; inca un ban facut cu Biblia in mana. Pe de alta parte, poate ca Moise vorbea doar cu sine, iar "copilul etern" e doar un complex enclavizat (catre sine: un aspect care merita investigat, relativ la alti super-eroi!). Edgerton face rolul vietii, e noul Marlon Brando; isi construieste solid si realist personajul, oarecum independent de circumstante, dupa propriile armonii interne. Bale si Edgerton sunt sarea si piperul filmului, iar Turturo si Sigourney Weaver - "bomboana de pe coliva", respectiv "nelipsitul patrunjel". Muzica e nepotrivita; culoarea pielii, limba, arhitectura orasului - la fel. Piramidele n-au fost facute de sclavi, iar evreii n-au fost prezenti in Memphis; fierbi putin in draci ca in 2014 se mai fac filme despre Dumnezeu - "varul cel mare", care te poate baga in spital sau in mormant daca te legi de "poporul ales".
Exodus e exact ca Morometii: in doua ore jumate iti poti face o idee destul de exacta despre ce e scris in carte. Ce e scris in carte, insa, e alta poveste.