Multumim distribuitorului filmului in Romania, RoImage!
Festival Brasov, #Dracula2014
Autor articol: Marcel Prost
Nota Cinemateca: 6/10 (nota Laura: 6; nota Marcel: 6)
Regia: Gary Shore
Gen: actiune, drama, fantastic
Morala: La lilieci
Dracula Untold a deschis festivalul de la Brasov, Dracula 2014; film super-comercial, cu zburatori, sange, drama si canini. Merita vazut pe ecran mare, cu sunet surround, pentru ca e facut sa uimeasca si sa zbarleasca. Nu e film de cinemateca, iar pentru romani (pentru acei romani care inca mai stiu ca istoria se invata la scoala) poate avea tente involuntar hilare: calugari romani iezuiti, biserica catolica si ortodoxa pe acelasi loc, bastinasi “transilvaneni”, Bran - un “Helm’s Deep” balcanic etc.
Helm's Deep, LOTR |
M-a intrigat pozitia “organului” religios, implicit facator de bine, salvator de copii si judecator pe vreme de razboi. Un film cu vampiri CGI care, in 2014, aduce din nou in atentie crucea, rugaciunea si straiele monahale drept parghii in constructia filmului, as zice ca e depasit moral. Recursul la puterea divina, manifesta prin reprezentantul bisericii, inconjurat de insemnele ei, e demn de anii ’50. Deja, in ’61, se facea bascalie de buna calitate despre “cele sfinte”, prin cercurile mai luminate:
Viridiana, Luis Bunuel |
La capitolul ciudatenii - fata lui Mehmed (Dominic Cooper). Mehmed, sultan de Imperiu Otoman, arata de parca ar trai in frizerie: la 1450, are barba tunsa cu masina si sprancenele pensate, ceea ce, sa zicem ca nu-i bai. Problema e ca arata precum Ken! Nici daca actiunea s-ar intampla in zilele noastre, tot n-ar putea gasi multe scuze sa arate asa.
Ken |
Orice asemanare cu Fratia Inelelor, 300, Matrix, Ziua Z sau 47 Ronin e pur intamplatoare.
P.S. Laura:
Dracula Untold nu-si propune catusi de putin sa tina locul unei lectii de istorie, ci, dimpotriva, arunca manualele direct pe jar.
Si nici macar legenda nu mai e chiar ce-a fost odata, vampirul nostru dand dovada de-o sensibilitate la limita induioserii. In aceasta productie pur fantezista, Vlad Tepes e un domnitor bine intentionat, cu gandul doar la siguranta familiei si-a Transilvaniei insasi, siguranta greu de pastrat in conditiile unor biruri tot mai mari, asa incat domnitorul e nevoit a se face fiu (nu frate!) cu Dracul, band din sangele unei creaturi hidoase, lucru care il transforma temporar in vampir (un demo de 3 zile, in care abtinerea de la sange uman inseamna si revenirea la stadiul de om), cu scopul de-a invinge oastea turca, numeroasa si dotata cu cele trebuincioase unui razboi.
Personaj despre care o sa aflam detalii in sequel |
Trecand peste aspectul strident de injghebare si peste jocul actoricesc mai mult sau mai putin satisfacator, Dracula Untold e sarac in emotie, ceea ce impiedica serios implicarea spectatorului in poveste. Chiar daca s-au facut eforturi in pastrarea unor elemente reprezentative din legenda (sensibilitate la lumina, argint si cruce, dar fara usturoi), totul e superficial, incropit, parca, sub presiunea unui termen-limita presant.
Neo al Evului Mediu |