Jan 21, 2014

Lone Survivor / Supravietuitorul (2013)


Autor articol: Marcel Prost

Nota Cinemateca.eu: 6.5/10 (nota Laura: 6.5/10; nota Marcel Prost: 6.5/10)
Regia: Peter Berg
Gen: actiune, biografic, drama

Morala: Daca nu esti SEAL, nu te arunca aiurea de pe stanci

Multumim Ro Image pentru invitatie!

Supravietuitorul e un film pentru barbati duri, nascuti dupa '80 si care, evident, n-au facut armata romana. Intamplat dupa realitate, filmul arata cum American SEALS sunt facuti din titan, crom si vanadiu, cu ligamente de cauciuc si piele de fibra de carbon, si cum talibanii trebuie sa traga cam 4560 de gloate de caciula ca sa-i puna jos. Mai mult sau mai putin...

Pentru inceput, asteptati-va la mult porn-war, cu imagini dure (ca in razboi, na) de oase zdrobite si creieri plecati la pescuit prin viroagele afghane. Nu va povestesc filmul ca sa nu va stric surpriza, dupa cum nici nu va indemn sa il vedeti daca sunteti mai slabi de inima. Sau va indemn?... Tineti cont ca Supravietuitorul e un film pentru barbati puternici, adevarati, care nu se vaita la epilat sau pensat. 

Morala americana a filmului e ca "fratii" (camarazii de arma) sunt mai presus de orice, de familie, de imaginatie, ratiune sau moarte. Practic nimeni nu moare in Supravietuitorul (sic) atata timp cat fratele lui are nevoie de el. Eroii SEAL se tarasc, cu oase rupte si mate scoase ca sa se ajute unul pe altul, pentru ca, nu-i asa, la manualul Unchiului (Ben?) Sam scrie ca nici sa mori nu mai poti daca cel de langa tine nu e mort de tot. Trebuie sa te asiguri.
Mai e si o a doua morala a filmului, anume ca principiile care salveaza vieti sunt umane si nu politice, dar va las sa descoperiti asta singuri in film. 

Cum spuneam, filmul e facut dupa fapte reale, in sensul ca undeva in Afghanistan niste "genii" tactice trimit 4 (patru) soldati intr-o misiune aparent usoara, intr-un satuc care geme de sute de AG-uri si Kalashuri. In restul de sensuri, filmul nu mai pare facut dupa fapte reale; o sa vedeti cum corpuri de 90Kg se pravalesc de cate doua ori in prapastii stancoase, se lovesc de cam tot ce le sta in cale, dar se ridica si trag cu pusca (niste M4) fix intre ochii talibanului. Pentru ca talibanul e mult si bine inarmat, dar teribil de prost. Teribil!

Mesajul indus e ca armata americana e facuta din super-eroi cu fata umana, fara chilot tras peste nadragi si fara basma peste mecla; toti sunt copii cuiva, iubitii altcuiva, dar au proprietatea (capatata prin instructia nemiloasa din generic) de a muri abia dupa al 4560-lea glont taliban. Ce sa spun, talibanii dau cu AG-ul de nenumarate ori, dar cum ei sunt toti prosti si nu stiu sa manuiasca armele, nu pun nicio racheta intre dintii vreunuia dintre americani. Dl Berg ne arata de o gramada de ori cum ia talibanu' foca in catare, de pe "high ground", stabil pe pozitie, dar racheta se duce ca manata de un Dumnezeu al focilor, prin locuri neasteptate. 


Partea cea mai buna a povestii incepe in a doua jumatate a filmului, insa va las sa va concentrati asupra ironiei situatiei si implicatiilor morale mai degraba in sala de cinema decat pe blog. Scenele din satul afghan au mai mult farmec vazute decat descrise; singurul lucru care te opreste sa crezi ca tot ce se intampla acolo e o plasmuire e ca stii ca faptele sunt reale (inclusiv in "credits" sunt motive sa crezi ca asa au stat lucrurile). M-a intrigat nu neaparat ca in codul afghan preistoric exista ideea de "sanctuar", ci cat de profunda, clara si de neincalcat era. Dupa ce vedeti filmul, imaginati-va ca actiunea s-ar fi intamplat intr-un sat din Romania. Hehehe...

As zice ca e un film bun spre excelent pentru un public tanar, preponderent masculin, si un film nasol pentru fete. La americani, filmul isi atinge tinta: sensibilizeaza viitorii soldati ai Unchiului Sam si ai Colonelului Sanders; la romani, e un film de razboi cum se fac destul de rar. Daca esti fan "Band of Brothers", filmul asta nu are nicio legatura cu "Band of Brothers". Enough said.