Autor articol: Laura
Nota Cinemateca.eu: 9.25/10 (nota Laura: 9.5/10; nota Marcel Prost: 9/10)
Regia: David O. Russel
Gen: crima, drama, comedie
Morala: Pestii mari se prind greu.
In American Hustle, David O. Russel reuneste cativa actori cu care a mai lucrat si cu care a obtinut rezultate excelente in The Fighter (Christian Bale, Amy Adams), precum si in Silver Linings Playbook (Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro), pe care ii redefineste in stilul sfarsitului anilor '70 (si inceputul anilor '80), transformarile fiind uimitoare pe alocuri. Rezultatul? O echipa bine inchegata, cu prestatii notabile, personaje generos conturate si un Christian Bale de nerecunoscut.
"American Hustle. Teapa in stil american" nu e deloc o tzeapa americana pentru spectatorul satul deja sa fie tras in piept de Hollywood. Americaneste, cu kilograme de clisee si spoieli. Dimpotriva, American Hustle e dovada vie a faptului ca nu-ti trebuie vreo mare branza de subiect pentru a da lovitura (idee sustinuta si de Argo-ul lui Affleck). Dar e musai un scenariu scris cu simtul raspunderii, precum si o distributie a rolurilor inteligent infaptuita, cu actori capabili sa duca partituri consistente.
Filmul nu e vreo teza de doctorat in filozofie si nici nu taie rasuflarea privitorului cand vine vorba de actiune sau suspans. E doar o poveste excelent construita, o fericita impletire intre adevar si fantezie ("cateva din acestea chiar s-au intamplat", ni se spune din capul locului), la care adaugam o scenografie demna de a fi studiata in scoala si o camera fina, sensibila, atenta la detalii si gestica.
American Hustle reda prostul-gust, dar o face intr-o maniera plina de bun-gust, rafinament si eleganta. Spectatorul este aruncat in deziluzia post-Watergate si Vietnam, dus inapoi in Era Globului Disco, printre escroci de talie mare, frizuri masculine bogate in pleata si fixativ, tone de oja si bigudiuri, decolteuri feminine generoase, muzica buna, poate cea mai buna vreodata. Incet-incet se infiltreaza "cuptorul stiintific" (adica microundele), femeile pot fi escroace cot la cot cu barbatii lor, pe care par a-i invarti pe degete, mai ceva decat pe titirez. E o lume sensibila, cu neajunsurile si geloziile ei, in care cu totii cauta iubirea, banul (pacalesc sau sunt pacaliti, dau sau iau mita), divortul e dificil, nevasta si amanta se confrunta in toaleta, iar industria cazinourilor vrea cu orice pret sa se extinda. Pestii mici sunt prada usoara, lumea e coruptibila, dar stie sa danseze sub un glob stralucitor, in lumini de stroboscop, caci viata merge mai departe. Habar n-ai cine iti este prieten si cine nu, cine te "vinde" si cui, dar oportunitati financiare asteapta mereu sa fie descoperite. Totul se poate schimba intr-o secunda!
Aceasta lume este construita cadru cu cadru intr-o scenografie impresionant de veridica. Spectatorul simte cu adevarat ca (re)traieste acele vremuri, nimic nu pare plastic de decor, ci doar o teleportare in era disco, palpabila, respirabila, atmosfera ce aminteste intrucatva de Boogie Nights-ul andersonian. Avem si mafie, resimtind pe alocuri influenta scorsesiana din Goodfellas, dar povestea e spusa intr-un stil propriu, impanata cu accente comice, voit dulci-ridicole. Ratiune curmata brusc de irational, inteligenta si prostie, cumintenie si decadenta, curaj si lasitate, tradare si prietenie, impletite ingenios si cu finete, ajutate de o camera atenta la detalii, mimica si gesturi.
Actorii sunt convingatori pe pozitiile desemnate, iar Christian Bale e, pe cat de schimbat, pe atat de stralucitor. Un rol memorabil, de adaugat cu mandrie in CV, de care spectatorul isi va aminti cu placere peste ani.
Asadar, American Hustle e o experienta cinematografica deloc de trecut cu vederea. O reteta in care ingredientele sunt dozate corect, amestecate in ordinea si cantitatile potrivite, rezultatul fiind original si gustos. American Hustle este un crampei din Globul Disco insusi, ajutand consistent la reconstituirea unei vremi, cu-al ei indubitabil farmec.