Jun 21, 2013

Man of Steel - Guest-post de Marcel Prost

Nota mea: 7.5/10

Regia: Zack Snyder
Gen: actiune, aventura, fantastic

Morala mea: Super-eroii sunt nord-americani, crescuti sanatos in Kansas. Cetatenii SUA pot sta linistiti: Superman/Batman/The Avengers/Cine-o-mai-fi vegheaza pentru ei.

SUA este, neindoielnic, patria super-eroilor, iar cetatenii ei pot respira linistiti in ananghii nocturne. Trecand peste aroganta egalitatii "lumea=SUA", Man of Steel e un film reusit, in esenta. Desi mustesc cateva glumite in binecunoscutul stil al acestei natii, precum si o superficialitate care nu ma mai mira de vreun deceniu incoace, pelicula e antrenanta si plina de efecte. Prea plina si repetitiva, din punctul meu de vedere. Vestea imbucuratoare e aceea ca lui Henry Cavill ii vine rolul de Superman turnat ca o manusa, ipostaza cu care sper sa ma mai intalnesc in lumea marelui ecran. Copiii vor fi extaziati, Man of Steel oferind un spectacol de proportii. Departe de mine intentia de a recunoaste ca sunt fan Superman (sechele ale prunciei), insa este cel mai bun film cu super-eroi pe care l-am vazut de la The Dark Knight incoace.

Va las in compania neobositului cinefil Marcel Prost, prezent si el la vizionarea de presa, insistent in 4 directii: spectacol, arta cinematografica, poveste si buget. Lectura placuta, asadar! Cel putin pe cat am avut-o eu!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In sigla scrie "Marcel" in kryptoniana :) Glifa se poate realiza aici

Show: 8/10
Arta: 4/10
Poveste: 6/10
Buget: 225 milioane

Show: 8/10 - Ca spectacol vizual, MOS e o reusita; un pic mai finut ca "Transformers", cu un puternic iz de "Matrix" si "Avengers". I-am scazut insa doua puncte pentru pentru ca e mult prea incarcat vizual: blocurile, masinile si chiar strazile explodeaza in fragmente de toate marimile si in toate directiile, timp de zeci de minute. Iar daca mai stai si in jumatatea dinspre ecran a salii, cu niste ochelari 3D pe nas, devine obositor. De asemenea, se simte prea puternic "Matrix" in efecte si in diverse scene de lupta, asa ca uneori te lasa cu o senzatia de deja vu.
Filmul e spectaculos, iar doza de ridicol a replicilor sau situatiilor e sub media genului, asa ca poti sa te bucuri linistit de cursul lucrurilor fara prea multa frustrare. Pentru segmentul 10-13 ani, baieti sau fete, MOS e irezistibil. De pe la 15 ani in sus, as zice ca raman lipite de ecran doar fetele.



Arta: 4/10 - Nu prea e arta in filmul asta, nici nu s-a vrut si ar fi aiurea sa cauti. Pentru cinefilii grei, invatati cu emotii si probleme meta-psiho-cucu nu e mare lucru in filmul asta. Daca vreti, MOS e opusul "Calauzei" sau lui "Solaris". Scapa turma Michael Shannon, care joaca bine ca aproape te convinge sa tii cu tabara adversa; Shannon tine cele 4 puncte la arta. Kevin Costner si Russell Crowe sunt acolo doar pentru bani, Henry-Cavill-cel-frumos joaca sincer si fara emfaza, ceea ce salveaza multe scene de la ridicol. Ca sa fie mai clar ce zic, imaginati-vi-l pe Tom Cruise (daca urmati linkul, ii vedeti aptitudinile de bataus) in rolul de Superman, si o sa realizati cat de bine a jucat Cavill.


N-as pune la capitolul "arta" wallpaperele cu Krypton, desi atmosfera e creata cu grija si multi bani.


Poveste: 6/10 - Povestea e un pic "refurbished", cat sa sune cunoscut dar sa nu plictiseasca; din pacate, ea nu poate decat sa scada impactul spectacolului, pentru ca toata lumea stie ce se intampla, oarecum. A propos de poveste, citeam pe IMDB ca Ben Affleck a refuzat sa regizeze filmul: "Am invatat ca nu conteaza bugetul unui film, cat costa efectele speciale si unde se filmeaza. Doar povestea conteaza". Asa se pare: o poveste buna pe mainile unui regizor bun = "Argo".


Se presupune, oricum, ca tineretul din segmentul tinta (10-13 ani) nu a apucat sa vada toate ce 40 de variante de Superman, asa ca oricum, pentru ei, povestea va fi ca scoasa din tipla. Pentru restul lumii, daca nu esti un impatimit al benzilor desenate, risti sa te apuce somnul.


Buget: 225 milioane dolari - Enorm. Star Wars Episodul III - 113 mil, Argo - 44.5 mil, The Avengers - 220 mil, Avatar - 237 mil. Banii astia sunt buni de pus un satelit pe orbita, iar industria din spate e departe de cinematografie si mai aproape de mega corporatii, Wall-Street si marketing. Ca orice film de show, ceea ce dicteaza e banul, cat de repede se intoarce si cat de inmultit, la sfarsitul zilei. MOS e un produs de larg consum, in special pentru publicul american. Practic, un pitic de 12 ani care se uita uluit la MOS, intelege urmatoarele: toata lumea = America, America e tara in care cresc eroii, iar dupa film trebuie sa isi cumpere jocul pe telefon, doua tricouri si un magnet de frigider, iar sigla pe care am pus-o eu in header - sa o faca wallpaper pe laptopul lui.

Banii astia multi, pe langa ca se intorc inmultiti la producatori, cumpara imaginea Americii.

Trailer: