Salutare din nou de pe blogul Laurei :) Același Emil sunt, blogger full time și cinefil în timpul liber. Îi mulțumesc încă o data Laurei pentru găzduire și promit să mai revin și în viitor cu un articol.
Astăzi voi scrie despre tehnologia 3D. Nu intru în detalii tehnice, oricum nu mă pricep și nici nu-s importante. Voi spune doar impresii legate de această tehnologie.
Hai să scriu școlărește, cu « avantaje » și « dezavantaje » ale filmelor 3D. Să fiu pozitiv și să încep cu avantajele :
1. Iți oferă o senzație mișto. E ceva nou. În fond, avansul tehnologic trebuia să se materializeze cumva, nu? E adevărat, am auzit că și pe vremuri erau chestii de genul, nu știu de ce s-a renunțat la ele sau ce statut aveau. Oricum, ideea în sine e că efectele 3D îți dau o senzație mișto în sala de cinema. Într-un fel te cheamă la Cinema, mai ales că nu ai 3D acasă. Iar cu ochelarii aia 3D simți cu adevărat că intri în lumea acelui film.
2. Pentru copii, plăcerea e multiplă: pe lângă faptul că aceștia gustă mai mult efectele, mai e vorba și de faptul că, în general, animațiile sunt vizate a fi 3D. Ceea ce e un lucru bun și util.
3. Avantajate: animațiile și filmele horror. Cineva-mi spunea că Saw 3D a fost cu adevarat o bijuterie. Nu sunt fan horror, nu l-am vazut, dar îl cred. Legat de animație, în 2012 a ajuns să fie o rușine ca o animație să NU fie 3D. Toate, dar absolut toate, sunt scoase 3D.
E adevărat, mai sunt și SF-urile 3D, dar acolo după Avatar (filmul cu care a debutat practic 3D-ul în Romania, debutat cu adevărat zic) am avut parte de multe dezamăgiri.
Are 3D-ul și dezavantaje ? Pai are. Să le vedem :
1. Efectele 3D pot fi obositoare. Multă lume susține că nu poate vedea 2 filme 3D în aceeași zi. Eu pot, la mine partea financiară e problema. Recunosc, e mai obositor ca un film normal, dar mi se pare firesc. În fond și privitul la TV o zi întreaga e obositor, nu ?
2. Pentru ochelariști (cum sunt și eu) este o problemă. Ori bagi ochelarii 3D peste cei normali, ori îi bagi separat. În primul caz, o să simti o greutate dublă pe cap, în al II-lea caz s-ar putea să te doară capul. Iar eu, saptămâna trecută, am avut altă problemă. De curând, am schimbat ochelarii și am alte rame acum. Iar ochelarii 3D din plazza nu erau foarte largi, erau și rigizi, nu am putut să-i pun peste. Asa că m-am uitat 2 ore fără ochelarii mei de vedere. Nu m-a durut capul sau ceva (cum zic unii), dar pe termen lung nu e bine.
3. Sunt o grămadă de filme care te atrag doar cu 3D-ul. Faci un film prost și iei ochii la fraieri cu 3D-ul. Sau așa ar trebui, că nu prea-ți iese. Aici sunt de acord că 3D-ul a adus chestii negative industriei cinematografice. Sunt multe filme foarte slabe ca poveste care arată bine ca efecte. De exemplu (și cu asta îmi voi câștiga ceva injurături) Avatar-ul nu ar fi avut în veci succesul pe care-l știm dacă n-ar fi fost 3D. Asta folosind cuvinte soft. Alții se pot exprima în cuvinte mult mai dure, fara să nege faptul că 3D-ul l-a ridicat atat de sus.
De asemenea, există filme 3D care nu sunt 3D. Au câteva efecte, îți vine o minge, îți vin niște fluturi, habar n-am, ceva, și pentru asta scrie mare 3D să mearga lumea la cinema. Da, recunosc, sunt printre cei care aleg un film la cinema în funcție de acest criteriu. Asta pentru că acasă nu am 3D. Iar ultima dezamăgire din acest punct de vedere este Prometheus .
4. Există și o altă categorie de filme, ignorată de mulți: filmele 2D care ar fi mers foarte bine 3D. Primul care-mi vine-n minte este « Inception ». Cand am fost la el (la Cinema PRO) sala a fost super-plină și toată lumea părea în transă, ieșeau că drogați de la film. Nimeni efectiv nu mai avea cuvinte. Doar eu am întrebat, cu voce tare: la ce efecte a avut, de ce n-au băgat un 3D ? Nimeni n-a putut să-mi raspundă, e o întrebare retorică. Mai sunt și altele, dar la Inception e cel mai evident.
Închei prin a-mi spune părerea în legătură cu cinematografele 3D din București pe care le-am vizitat :
1. În Vitan sunt niște ochelari foarte soft (moi) și largi, se pun foarte ușor peste ochelarii mei normali. Avantaj față de Plaza, unde-s foarte rigizi.
2. Îmi place ideea celor din Băneasa, Sun Plaza ori Cinema-City Afi (nu Imax, celălalt), unde cumperi ochelarii și știi că-s ai tai. Mi se pare mai « igienic ».
3. Că și calitate, e clar că Imax-ul este cel mai tare, urmat îndeaproape (nu foarte mare distanță) de Băneasa. Acolo sunt și filmele 2D foarte tari, e un cinema unde să tot mergi. E adevarat, cam scumpe restul chestiilor (popcorn, bere, cola etc), dar dacă « tragi și înduri », cum e denumirea unui magazin, e ok. Pretul nu e cu mult mai mare și au și Orange film miercurea.
4. Ca și calitate a filmului, îmi place mult cum se vede și la Cinema PRO. Păcat că e făcut pe « stilul vechi », un singur film pe saptămână. Dacă tot sunt pe aceeași firmă cu Hollywood Multiplex, de ce nu bagă mai multe filme, măcar 2 filme în aceeași zi ?
5. Cinema-ul din Liberty era mișto, a fost primul 3D dupa câte am înteles, dar ultimele dăți când am mers îmi părea că nu-s deschise toate boxele (explicabil, puțină lume). Nu știu cât va mai rezista acel mall (altfel, un mall mișto: aerisit, nu foarte aglomerat, mergeam cu plăcere acolo).
Despre 6D-uri/7D-uri, ori chestii de genul, într-un articol viitor, aici, pe alt blog sau chiar pe blogul meu :)
Salutări CINEFILE tuturor și aștept să mă vizitați.