Bun venit la o nouă ediție a rubricii ”În spatele ecranului”, despre care mă văd nevoită să mărturisesc că îmi devine din ce în ce mai dragă. Vă las să descoperiți câteva lucruri despre actorii implicați în proiect, ce spun John Cusack, Luke Evans, Alice Eve (care, claustrofobă fiind, a trebuit să joace o scenă închisă într-un sicriu!) și Brendan Gleeson despre personajele întruchipate și despre modul în care contribuie ele la conturarea poveștii. Menționez, cu sinceritate, că mi-a făcut mult mai mare plăcere documentarea și împărtășirea unor date despre actori decât vizionarea în sine a filmului, care m-a dezamăgit într-o oarecare măsură! Cred că va urma o recenzie săptămâna viitoare pe tema asta. Până atunci, vă las în compania rândurilor de mai jos.
Găsirea actorului potrivit a fost un proces care a durat mulţi ani, iar John Cusack a fost numele pe care şi-l doreau cu toţii, însă programul actorului tot nu-i permitea să intre în acest proiect. “L-am văzut pe John într-o mulţime de comedii cu adolescenţi”, spune Aaron Ryder, unul din producători. “Dar ceea ce mi se pare fascinant la el e faptul că poate să impresioneze nu numai în comedii, ci şi în filme de gen sau thrillere, precum '1408' sau '2012.'” Cusack spune şi el: “Poe a fost un geniu veritabil, unul extrem de rar. A fost o onoare pentru mine să obţin un asemenea rol şi să dau viaţă unei figuri istorice.”
Actorul a aprofundat viaţa lui Poe, învăţînd cît a putut de mult despre viaţa şi personalitatea lui: “Am citit cărţi, precum cea a lui Peter Ackroyd, “Poe: A Life Cut Short”, dar şi altele. Am stat de vorbă cu diverşi experţi şi am căutat un consens legat de trăsăturile lui de caracter, pentru a putea completa portretul său real.” Ryder adaugă: “Ştie despre Poe mai multe decît mi-aş fi imaginat vreodată că ar putea şti un singur om. Şi-a schimbat felul de a se purta, şi-a schimbat felul în care arată.”
Scenarista Hannah Shakespeare spune şi ea: “A slăbit mult pentru a arăta fizic copie turnată, dar a adus rolului pasiunea, intelectualismul şi sensibilitatea necesare. John a avut talentul de a aborda acea faţă întunecată a lui Poe, precum şi capriciile sale.” Cusack a impresionat realizatorii şi prin uşurinţa de a trece de la o trăsătură de caracter la alta, de la un individ foarte plăcut, la unul nesuferit şi instabil psihic: “John ştia cum să nu exagereze”, spune McTeigue, “şi stie să joace cu nunaţele. Şi-a pus cu totul sufletul şi inima în acest rol.” Ryder spune şi el: “Poe a fost un fel de Keith Richards al vremurilor sale. Aşa cum e imposibil să separi chitaristul genial de dependentul de droguri, la fel cred că Poe a fost echivalentul acelor timpuri al unei vedete rock. John a înţeles acest lucru şi a ştiu cum să dea viaţă acestui geniu care avea cîteva obiceiuri rele ce l-au făcut să moară sărac lipit pămîntului.” Pentru a-i oferi personajului o contragreutate, realizatorii i-au oferit şi un partener de joc mai puţin obişnuit – un raton. “Una din legendele privind cauza morţii lui Poe este aceea că ar fi murit din cauza turbării”, spune McTeigue. ”Acest animal de companie mai neobişnuit ne-am gîndit că ar putea foarte bine contrazice imaginea istorică a unui Poe egoist. Oamenii egoişti nu iubesc animele.”
Partenerul său uman, practic, cealaltă jumătate a sa, este Fields, interpretat de actorul galez Luke Evans, care a putut fi văzut cel mai recent în “Immortals” şi care va juca în mult aşteptatul “The Hobbit”, al lui Peter Jackson. “Luke a venit în birourile noastre de casting din Londra pe cînd se afla în mijlocul filmărilor cu “Cei trei muschatari”. Ne-a dar pur şi simplu pe spate pe mine şi pe James.”, îşi aminteşte Ryder. “Are ani de experienţă pe scena teatrului şi este un actor cu adevărat profesionist. Şi-a abordat rolul cu graţie şi cu atitudinea potrivită.”
“A fost impresionant. Azi jucam “Muschetarii” în Germania, pentru ca apoi să fac un salt de 200 de ani începînd să filmez “Corbul.”, spune actorul.
Deşi în scenariul original, Fields era mai în vîrstă decît Poe, Ryder spune: “Am văzut acest gen de relaţii de prea multe ori. Nu am vrut ca cei doi să aibă o relaţie tată-fiu, ci am preferat ca Fields să fie chiar mai tînăr decît Poe. Cei doi văd lucrurile din unghiuri extrem de diferite şi au personalităţi extrem de diferite. Fields este, probabil, cel mai tînăr dintre toţi, dar el e şeful. Pentru a putea să aibă acea încredere în sine ca să poată duce greul unei investigaţii era nevoie de cineva cu o presonalitate foarte puternică, iar Luke ne-a convins că el este actorul potrivit din primul minut în care a intrat în sala de audiţii. Pot să vă spun că Luke are cu adevărat stofă de vedetă de film.”
Poe şi Fields au două metode complet opuse de a investiga crimele, lucru deloc întîmplător. În timp ce Fields aplică abordarea raţională, Poe este un romantic care apelează la intuiţie. Poate părea ciudat, fiindcă Poe este creatorul inspectorului Dupin, care lucra strict folosind raţionamentele logice, şi însuşi Sir Arthur Doyle a recunoscut că acesta a fost sursă de inspiraţie pentru celebrul Sherlock Holmes, dar aceasta a fost intenţia declarată a realizatorilor: “Ne-am gîndit că ar fi grozav să avem cele două faţete ale lui Poe, cea intuitivă şi cea deductivă, reprezentate de două personaje diferite. Aşa că i-am creat un alter ego în persoana lui Fields.”, spune Livingston.
Evans spune şi el: “Sînt două tipuri de energii care iau foc cînd se ciocnesc, aşa că trebuie să găsească o manieră de a lucra împreună. Fiecare are obiective diferite, dar amîndoi încearcă să obţină acelaşi lucru. Sînt doi oameni extrem de diferiţi, aşa că marea provocare e să faci publicul să creadă în alianţa lor.”
Alice Eve o interpretează pe Emily, iubita lui Poe din film. Deşi personajul său e fictiv, Eve a integrat-o uşor pe Emily în lumea lui Poe: “Lui Poe chiar îi plăceau femeile. Nu a fost un playboy, ci chiar îşi dorea să se căsătorească şi să aibă o muză. La un moment dat a cerut de soţie două femei în acelaşi timp. Aşa că personajul meu e un amalgam din toate femeile din viaţa lui.”
Era esenţial ca actriţa care avea să fie Emily să fie capabilă să genereze empatie: “Alice a înţeles că trebuia să fie atît de iubită de Poe, încât acesta să considere că merită să-şi dea viaţa pentru ea”, spune James McTeigue, regizorul peliculei. “Alice are acel amestec de inteligenţă şi frumuseţe care o ajută să fie o femeie care nu suportă prostiile lui Poe şi să-l readucă cu picioarele pe pămînt.”
Eve a fost nevoită să petreacă o mare parte din timp într-un sicriu îngropat în care criminalul o ţine ascunsă pe Emily, ceea ce a obligat-o pe actriţă să recurgă la o varietate impresionantă de emoţii, neavând luxul de a apela la cuvinte. “Ea e inima poveştii, ea duce naraţiunea mai departe”, spune Ryder. “Pentru acest gen de rol era nevoie de cineva cu adevărat special, care să poată relaţiona cu spectatorul fără să facă uz de trucurile obişnuite ale unui actor. A fost extrem de dificil pentru Alice, şi cred că i-a reuşit foarte bine.” Deşi actriţei nu i-au plăcut deloc aceste scene, fiindcă se afla în Serbia, era foarte frig, avea puţine haine pe ea şi, nu în ultimul rînd, pentru că e claustrofobă, a reuşit să redea toată acea gamă de emoţii.
Pentru rolul lui Hamilton, tatăl lui Alice, producătorii au găsit combinaţia perfectă de tată de familie şi patrician în persoana actorului Brendan Gleeson: „Am găsit exact actorul pe care ni-l doream; Brendan a fost prima noastră alegere. A fost perfect, pentru că ar fi putut să joace totul într-o singură notă, aceea a tatălui supraprotector, dar el a oferit o interpretare profundă şi plină de nuanţe.”
Gleeson spune despre personajul lui: “E un om care nu e obişnuit să fi neputincios. Bineînţeles că aruncă toată vina pe Poe, pe care îl dispreţuieşte la început. Ştie că e un artist alcoolic care nu are nici un ban şi nici nu va avea vreodată bani, pentru că nu e în stare să aibă nici o ocupaţie lucrativă. Dar, într-un final, Hamilton înţelege că Poe chiar îi iubeşte fata. Cei doi au un moment foarte emoţionant, după care Hamilton chiar începe să-l înţeleagă pe Poe.”