May 31, 2012

In spatele ecranului: Dark Shadows (2012) - Note de productie

Stimați cinefili,

Bine ne-am regăsit la o nouă ediție a rubricii În spatele ecranului, cu ocazia celei de-a opta colaborări Tim Burton -Johhny Depp. Vă las să descoperiți în rândurile de mai jos câteva elemente interesante: ce spun actorii despre rolurile pe care au trebuit să le interpreteze, cum a văzut Tim Burton colaborarea cu aceștia (un element picant fiind tocmai cel legat de soția sa, Helena Bonham Carter, despre care el spune: ”Nu ştiu cât de flatată a fost să i se ofere rolul unei psihiatre în declin şi alcoolice, dar cineva trebuie să joace şi rolurile astea, nu?”), descrierea făcută de Johhny Depp anilor '70 ("poate cea mai inestetică perioadă din istoria umanităţii, o perioadă în care oamenii tolerau orice: de la păpuşi oribile la bijuterii croşetate, macrameuri şi lămpi Astro"), dar și despre apariția lui Alice Cooper în film (Tim Burton: Alice Cooper era în mare vogă în acea epocă, aşa că se potrivea cu atmosfera filmului. Înfricoşător e că şi acum arată exact la fel precum arăta atunci. De fapt, avem un disc cu Rolling Stones, cu el pe copertă, din acea epocă, şi cred că arată mai bine acum decât atunci. Este foarte, foarte ciudat".) Lectură plăcuta!
 ***
Un vampir reticent, cu o carismă incredibilă. O străină misterioasă, irezistibil atrasă de el. O cochetă geloasă, care te vrăjeşte la propriu şi la figurat. O familie bizară într-un vechi şi sinistru conac, cu secrete inimaginabile la fiecare colţ.

Acestea sunt câteva caracteristici ale extrem de popularului serial de televiziune din anii '60, care a distrus şablonul programelor de televiziune. Într-o epocă marcată de tulburări sociale teribile, Umbre întunecate a schimbat radical modelul serialelor comerciale cu amestecul său unic de melodramă gotică, mister şi romantism. Brusc, tinerii alergau de la şcoală ca să urmărească răsturnările de situaţie din familia Collins. Fără DVD-uri şi chiar fără aparate video ca să înregistreze episoadele ratate, Umbre întunecate a devenit chintesenţa "programului fix" pentru generaţii de admiratori, care încă îl consideră un serial emblematic.

Unul dintre pasionaţii serialului era Tim Burton, care, la rândul său, a distrus şi el câteva tipare, devenind un realizator de filme renumit pentru stilul său creativ şi unic. El spune: "Serialul avea o atmosferă aparte. Era comercial, dar era bizar, supranatural."

Snow White and the Huntsman/Alba ca Zapada si razboinicul vanator (2012)

Nota mea: 6.7
Regia: Rupert Sanders
Gen: acțiune, aventură, dramă

Morala mea: Când ești frumoasă, ai lumea la picioare; când nu, e tocmai invers. Glumesc! Morala-i una clasică: binele, așa plăpând cum pare el, învinge întotdeauna răul!

A fost odată ca niciodată, cam pe vremea când Albă ca Zăpada ședea ferecată în Turn și își încheia Tatăl Nostru făcând semnul catolic al crucii (???!!!!), o regină-vrăjitoare auto instaurată abuziv la cârma regatului. Nu-i pusese gând prea bun copilei cu fața albă ca omătul, părul negru ca smoala și buzele roșii asemenea trandafirului (Kristen Stewart), căci nimeni nu o putea întrece în frumusețe pe însăși cârmuitoara Ravenna (Charlize Theron), deși, din punctul meu umil de vedere, nu prea avea de ce să-și facă griji.

Antiteza nu pare a fi situată doar la nivelul celor două caractere, întâlnind o opoziție clară între culoarea părului și ce oferă ele lumii pe care o ating. În ciuda pletei blonde, regina este însuși Întunericul, răul, totul fiind veștejit, putred, găunos și mustind de viermi în juru-i, iar Albă ca Zăpada are un păr negru ca tăciunele, dar ea este Viața, lumina, belșugul, recolta și bunătatea.

Regina se hrănește cu tinerețea fetelor frumoase din regat, iar efectele cocktailului sunt cat se poate de vremelnice și numai inima Albei ca Zăpada îi poate servi scopului suprem: frumusețe, tinerețe și putere veșnică! (Chipul frumos care se degradează și este readus apoi la perfecțiune prin acest sumbru elixir mă trimite în treacăt cu gândul la Michelle Pfeiffer din Stardust.)

May 29, 2012

Premiere in cinematografe - 1 iunie 2012

1 iunie 2012 și trei premiere în cinematografe: o poveste, un horror și o comedie inspirată dintr-un bestseller.

Snow White and the Huntsman/ Albă ca Zăpada şi Războinicul Vânător (1 iunie 2012)

Regia: Rupert Sanders
Cu: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth
Gen film: Acţiune, Aventuri, Dramă, Fantastic

În Albă ca Zăpada și războinicul vânător, Kristen Stewart (Twilight) este Albă ca Zăpada, cea mai frumoasă din ţara condusă de malefica regină (Charlize Theron, laureată cu Oscar), care vrea să scape de ea prin orice mijloc.

Dar ceea ce vicleana regină nu şi-ar fi închipuit niciodată este că tânăra care ameninţă să-i ia tronul s-a antrenat în secret în arta războiului cu un vânător (Chris Hemsworth, Thor), cel pe care l-a însărcinat să o omoare. Sam Claflin (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) se alătură distribuţiei în rolul prinţului fermecat de frumuseţea şi forţa eroinei.

Joe Roth, producător al filmului Alice in Wonderland şi Sam Mercer (The Sixth Sense) sunt producătorii acestei viziuni spectaculoase asupra binecunoscutei poveşti.



May 28, 2012

CONCURS SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN - CONCURS INCHEIAT


Stimați cititori, concursul s-a încheiat! Vă mulțumesc pentru implicare și vă invit călduros să participați și la următoarele concursuri! Cu siguranță vor mai fi și altele!

Așadar, câștigătorii a 2 invitații duble la super producția Albă ca Zăpada și războinicul vânător sunt: Diana Gabriela September și Sabina Cornovac.

Felicitări câștigătorilor! Îi mai așteptăm pe la noi!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Cinemateca Trisk și RO IMAGE 2000 te trimit la film!

Premiul constă în 2 invitații duble la filmul ALBĂ CA ZĂPADA ȘI RĂZBOINICUL VÂNĂTOR, ce pot fi folosite pe data de 3 iunie (duminică), în cadrul cinematografului Movieplex (Plaza România, București).

În ALBĂ CA ZĂPADA ŞI RĂZBOINICUL VÂNĂTOR, Kristen Stewart (Twilight) este Albă ca Zăpada, cea mai frumoasă din ţara condusă de malefica regină (Charlize Theron, laureată cu Oscar), care vrea să scape de ea prin orice mijloc.

Dar ceea ce vicleana regină nu şi-ar fi închipuit niciodată este că tânăra care ameninţă să-i ia tronul s-a antrenat în secret în arta războiului cu un vânător (Chris Hemsworth, Thor), cel pe care l-a însărcinat să o omoare.

Sam Claflin (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) se alătură distribuţiei în rolul prinţului fermecat de frumuseţea şi forţa eroinei. Joe Roth, producător al filmului Alice in Wonderland şi Sam Mercer (The Sixth Sense) sunt producătorii acestei viziuni spectaculoase asupra binecunoscutei poveşti, iar regia îi aparţine lui Rupert Sanders, un apreciat regizor şi artist vizual

Așadar, pentru a participa la concurs, trebuie să urmați 2 pași simpli:

May 25, 2012

Criminalii din Columbo: Cifre si imagini

Nu știu alții ce gândesc, dar eu, când îl văd pe omulețul cu trenci șifonat, îmi tresare mintea de plăcere. Și tocmai pentru că pasiunea nu ține cont de trafic, SEO și alte ciudățenii, m-am gândit să dedic un colț special acestui serial care mi-a încântat peste măsură zilele ce-au fost, dar și pe cele ce vor mai fi, până la sfârșitul călătoriei mele pe pământ.

Înainte de a trece la analiza fiecărui episod, așa cum mi-a încolțit în minte acum ceva vreme, m-am gândit la ceva mai puțin obișnuit pentru astăzi. Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că actori absolut remarcabili și-au lăsat o amprentă episodică asupra serialului: Faye Dunaway, Johhny Cash, Ruth Gordon, Janet Leigh (Psycho) și mulți alții pe care îi voi aminti în rândurile de mai jos.

Episodul de astăzi îl dedic ”criminalilor” din Columbo, adică acelora care și-au pus îndelung mintea la contribuție pentru a comite un asasinat și-a scăpa basma curată. Se pare, totuși, că nu și-au exersat îndelung neuronii, întrucât locotenentul șifonat din LAPD îi prinde de fiecare dată, întărind cu fiecare episod ideea că nicio crimă nu este perfectă, fiind imposibil ca ucigașul să nu lase urme.

Avem 69 de episoade (perioada 1968 - 2003) cu 71 de criminali, din care 14 femei (19,71%). Câțiva actori au apărut în postura de criminal de mai multe ori: Jack Cassidy, Robert Culp, Partick Mc Goohan, George Hamilton și William Shatner). Pentru că în documentarea mea nu am văzut o diviziune unitară în sezoane a celor 69 de episoade, am inclus și episoadele speciale în sezonul al 10-lea, iar numerotarea am făcut-o consecutivă (și nu  pe fiecare sezon în parte) pentru a le ține mai ușor evidența. De asemenea, v-am pus la dispoziție și data primei difuzări.

Iată-i, așadar, pe ”criminali”, așa cum apar ei în episodul respectiv. În mod special am luat fotografii din serial, pentru a păstra întocmai imaginea personajului.
             GENE BARRY
  Prescription: Murder (Ep. 1)
  EPISOD PILOT (20 feb. 1968)
          LESLIE WILLIAMS
Ransom for a Dead Man (Ep. 2)
  EPISOD PILOT (1 mar. 1971)
           JACK CASSIDY
   Murder by the Book (Ep. 3)
     SEZON 1 (15 sept. 1971)
        

May 24, 2012

In spatele ecranului: Midnight in Paris (2011) - Actorii si Regizorul

Stimați cinefili,

Rubrica de astăzi zăbovește asupra peliculei Midnight in Paris, motivată fiind de profunda simpatie pe care i-o nutresc. În rândurile care urmează, veți afla câteva lucruri despre echipa implicată, ce crede Woody Allen despre actori (și reciproca, desigur), cum a ajuns Carla Bruni să facă parte din distribuție, precum și alte lucruri interesante. Pentru a vă stârni curiozitatea, Woody Allen spune despre Marion Cotillard că ”are un chip frumos, nu mă satur privindu-l”. Lectură plăcută!

Midnight in Paris este declaraţia de dragoste a lui Woody Allen pentru Oraşul Luminilor, pe care îl consideră a fi egalul altui mare oraş al lumii, New York. “Fireşte că sunt ataşat de New York, pentru că m-am născut şi am crescut acolo”, spune regizorul, ”dar, dacă n-aş fi trăit la New York, Parisul ar fi fost cu siguranţă locul unde mi-ar fi plăcut să stau.” Este a doua oară cînd regizorul filmează la Paris, după segmentul din filmul colectiv Everyone Says I Love You. “La fel cum am făcut şi cu New York, îmi face o imensă plăcere să arăt publicului Parisul aşa cum îl văd eu. Am vrut să-l prezint prin prisma mea personală, să-mi proiectez propriile trăiri asupra lui.”

Gil (interpretat de Owen Wilson) este un scenarist de la Hollywood care aspira să devină un scriitor serios când era mai tânăr. Idolii săi erau marii romancieri americani Hemingway şi Fitzgerald, şi îşi dorise să devină şi el un romanicer în tradiţia lor. Dar ceva s-a întîmplat pe parcurs şi Gil a intrat pe alt făgaş, descoperind că are talent la scenarii de film, lăsându-se, astfel, prins într-o rutină foarte bine plătită, dar care nu-l satisface suficient, şi care a descoperit că-l deranjează. “A descoperit că a căzut victimă a acelei vechi glume de la Hollywood: am aţipit lîngă piscina mea personală şi... cînd m-am trezit, trecuseră zece ani”, spune Woody Allen.

May 23, 2012

The Dictator/Dictatorul a cucerit box-office-ul romanesc si international - Comunicat de presa

Lansat în România pe 18 mai, DICTATORUL a fost văzut de 37.852 de spectatori, cu încasări record, fiind cel mai de succes film al lui Sacha Baron Cohen, atât în România, cât şi pe plan internaţional.

DICTATORUL SE CLASEAZĂ PE LOCUL AL 2-LEA ÎN ISTORIE CA ÎNCASĂRI PENTRU O COMEDIE NERECOMANDATĂ MINORILOR SUB 15 ANI.

LOS ANGELES (23 mai 2012)Paramount Pictures anunţă că cel de-al treilea film al lui Sacha Baron Cohen, DICTATORUL, a debutat internaţional cu încasări de 30,9 milioane de dolari, ceea ce îl clasează pe locul al doilea în istorie ca debut în cinematografele din toată lumea în categoria comediilor nerecomanate minorilor sb 15 ani.

Comedia, al cărei protagonist este Cohen în rolul unui dictator nord-african care îşi riscă viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va fi niciodată instaurată în ţara pe care o asupreşte cu atâta dragoste, a cumulat pe plan internaţional 55,4 milioane de dolari de la lansarea sa în cinematografe pe 16 mai.

DICTATORUL a avut cele mai mari încasări în Germania, Austria, Elveţia, Olanda şi Belgia, unde a depăşit cifrele cumulate ale primelor sale două filme, BORAT şi BRUNO. Mai mult, comedia a reuşit performanţa de a depăşi încasările internaţionale ale unor comedii pentru adulţi de mare succes, precum DOMNIŞOARE DE ONOARE, MAREA MAHMUREALĂ, dar şi a recent lansatului UMBRE ÎNTUNECATE.

May 22, 2012

Premiere in cinematografe - 25 mai 2012

25 mai 2012: 2 premiere sau antipozii trăirilor: pe una o aștept cu sufletul la gură, iar cealaltă nu mă intereseaza absolut deloc.

Men in Black III/Bărbaţi în negru 3 (25 mai 2012)

Regia: Barry Sonnenfeld
Cu: Will Smith, Tommy Lee Jones
Gen film: Acţiune, Comedie, SF

În Bărbaţi în negru 3, agenţii J (Will Smith) şi K (Tommy Lee Jones) se întorc… în timp. J a văzut o mulţime de lucruri inexplicabile în cei 15 ani petrecuţi împreună cu oamenii în negru, dar nimic, nici măcar extratereştrii, nu l-au lăsat mai perplex decât partenerul lui teribil de sucit şi morocănos. Dar atunci când viaţa lui K şi soarta planetei sunt puse la grea încercare, Agentul J va trebui să se întoarcă în timp pentru a îndrepta lucrurile. J descoperă că în univers există secrete pe care K nu i le-a împărtășit niciodată – secrete care se vor dezvălui treptat pe măsură ce J acţionează în echipă cu tânărul agent K (Josh Brolin) pentru a-şi salva partenerul, agenţia şi viitorul omenirii.




May 21, 2012

The Dictator (2012) sau Estetica vulgaritatii

Rating IMDB: 7.2 (7.5 de la mine)
Regia: Larry Charles
Gen: Comedie

Moralea mea: Interese uriașe, manipulări și jocuri de culise sunt pervers ferchezuite cu fundițele democrației.

Există pe acest pământ rotund o maimuță scăpată de la circ care, într-un mod cu totul inexplicabil, e și posesoare de card de identitate unde sunt mânjite trei cuvinte: nu Vadim Tudor președinte, ci Sacha Baron Cohen!

Borat a reprezentat o experiență absolut șocantă pentru mine, atât de șocantă încât nici astăzi nu sunt capabilă să spun pe șleau dacă mi-a plăcut sau nu (cred că e o combinație repugnant-seducătoare din amândouă). La Bruno, în schimb, treburile au fost tranșate în 20 de minute și trecute la capitolul ”Cele mai enervante experiențe ale omenirii”. Mi-am simțit nervii ciupiți în mod constant și fără rost, am simțit cum fiara din mine este trezită din latență și că vrea să îl tortureze pe Baron Cohen la fel de murdar precum propriul lui gând pătat de boală.

May 18, 2012

Top animatii preferate de la A la Z (mai precis, Y)

Oameni buni,
Când Adina Chitu de la al ei Butic cu filme și cărți mi-a indicat un articol cu Filme preferate de la A la Z, ideea mi-a făcut într-un mod tare seducător cu ochiul. Și cum am o aplecăciune vecină cu obsesia spre animație, ideea mi-a încolțit aproape instantaneu. Adevărata pasiune nu-ți poate fi stăvilită cu nimic, iar ultimele 3 săptămâni mi-au fost direcționate către modelarea articolului de mai jos, cu mențiunea că i-am pus și puțin din sufletul meu în compoziție. Un efort uriaș, dar meritat pe deplin!

Și pentru ca treaba să fie corectă, menționez că Adina a luat-o, la rându-i, de la Rontziki. Iar eu o direcționez către toți cinefilii mei dragi: din nou Adita Chitu (am discutat cu ea în prealabil și vrea să repete figura, de această dată pentru animație), AnzhelaAdriana ZăvoiTeodora Apostol de la Despre filmeMaria de la Film, Cultură, ArtăMarian Iuga de la Film SinopsisPiratul CinefilJovi Ene de la Filme-CărțiKlausen și, desigur, către orice alt iubitor al filmului care dorește să o preia. Dragi cinefili, menționez că nu este nevoie să o faceți special pentru animație, ci după cum vi se potrivește. Știu, munca este enormă, dar și satisfacția pe măsură! Și mărturisesc că, în cazul câtorva litere, bătăliile au fost crâncene!

Așadar, dragi oameni, vă învit în universul meu! Aceasta este lumea animațiilor mele, o lume în care singura limită este doar propria-ți imaginație! Haideți să ne amintim, să visăm, să ne aventurăm pe un tărâm în care orice este posibil!

AAnimal Farm (1954; r. Joy Batchelor și John Halas; UK)


May 17, 2012

In spatele ecranului: Carnage/Doamne, ce macel! (2011) - Actorii

Stimabili,
Iată-ne, așadar, la o nouă ediție a rubricii În spatele ecranului. Zăbovesc astăzi asupra lui Carnage, nefiind vorba doar de Roman Polanski în sine, ci de o tehnică aparte de a face o peliculă de 90 de minute: filmată în timp real, fără elipse, tranzițiile înfăptuindu-se cu camera deschisă. 2 săptămâni de repetiții intense, bine primite de actori, a căror interacțiune a fost deosebit de strânsă. Vă las în compania unor impresii de la locul faptei.


Carnage/Doamne… ce măcel! e o comedie caustică despre diferenţe de opinie în educarea copiilor. După ce doi băieţi se bat la joacă, părinţii “victimei” îi invită pe părinţii ”bătăuşului”să aibă o discuţie despre acest incident. Ceea ce începe ca o întîlnire amabilă se transformă rapid într-un război al vorbelor grele, cei patru părinţi arătându-şi, astfel, adevărata faţă. Un măcel din care nimeni nu va ieşi nevătămat.

Distribuția: Kate Winslet, câştigătoare de Oscar (Mildred Pierce, The Reader), Christoph Waltz, laureat şi el cu Oscar (Water for Elephants, Inglourious Basterds) pentru rolurile Nancy şi Alan Cowan și Jodie Foster, câştigătoare de Oscar (Panic Room, The Silence of the Lambs) şi John C. Reilly (We Need to Talk About Kevin, Magnolia) pentru rolurile Penelope şi Michael Longstreet.

Filmul are la bază piesa de teatru “Doamne, ce măcel!” (“God of Carnage”), de Yasmina Reza. Aclamată deopotrivă de public şi de critici, piesa a fost jucată cu casa închisă la Paris, Londra, dar şi pe Broadway, după premiera din 2006, şi a cîştigat o serie de premii importante,printre care se numără premiile Olivier şi Tony. 

May 16, 2012

The Raven (2012)

Nota IMDB: 6.9 (hai, 6.5!)
Regia: James McTeigue
Gen: mister, thriller

Morala mea: Ai grijă la mesajul pe care îl transmiți atunci când te apuci de scris ceva. E foarte posibil să-i inspiri pe alții și nu întotdeauna în sensul bun. În plus, munca ta poate atrage atenția unor invidioși mărunți, dornici să te strivească.

Habar nu ai cât de ușor este, uneori, să seduci cinefila mofturoasă din mine! Hai, așează-te și deapănă-mi o poveste cu detectivi, încâlcește-o, răsucește-o, dă-mi indicii, provoacă-mă să chibzuiesc și de-ți vei țese bine plasa, voi cădea în ea precum o gânganie care s-a întâlnit cu un păianjen. Dar, de nu ți-e solidă, mă voi zbate și nici c-ai să mă mai prinzi vreodată!

The Raven m-a sedus încă de la o simplă lecturare de sinopsis, dar m-a abandonat într-un parc, chiar pe banca unde a fost găsit Edgar Allan Poe, scriitorul muribund ce rostea aiureli. Câteva ingrediente puse în ciorba clocotindă scoteau miresme îmbătătoare: istorisire cu detectivi din secolul al XIX-lea (fără amprente, ADN, Luminol și alte elemente semnificativ ajutătoare – unde capacitatea de deducție se desfată regește), scriitorul de geniu Edgar Allan Poe (puțin cam căzut în damigeana cu alcool și inadaptat după criteriile sociale ale vremii), o iubită menită să mai contrabalanseze puțin din sumbrul scrierilor lui Poe și, nu în ultimul rând, șarmul lui John Cusack.

May 15, 2012

Premiere in cinematografe - 18 mai 2012

18 mai se anunță o zi interesantă, cel puțin din perspectiva premierelor în cinematografele românești: un dictator dus cu pluta (pe care l-am supus și la caznele unui concurs încă activ), un vampir întors din mormânt după un somn lung de vreo două secole și o comedie italiană care m-a sedus încă din trailer. Îl așteptam pe Tim Burton ca pe un nesscafe frappe cu multă înghețată. De ”shaorma cu de toate” m-am lăsat demult! Vizionare plăcută!

The Dictator/Dictatorul (18 mai 2012)
Regia: Larry Charles
Cu: Sacha Baron Cohen
Gen film: Comedie

Liderul suprem Aladeen i-a făcut lumii un dar colosal când s-a hotărât să se nască. Era al şaptelea fiu al gloriosului preşedinte pe viaţă al Republicii Wadiya, Omar Aladeen. Mama lui era o stewardesă de la Air France, care a murit în condiţii tragice din cauza unei lipse acute de oxigen imediat după ce l-a născut pe Aladeen în 1982 – ceea ce înseamnă că el are acum 30 de ani. Pozele în care poate l-aţi văut pe Aladeen copil în mijlocul anilor ’70, inclusiv una grozavă cu el la premiera filmului Saturday Night Fever sînt pure scorneli fabricate de presa occidentală sionistă.

Filmul spune povestea eroică a unui dictator care şi-a riscat viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va ajunge niciodată în ţara pe care a tiranizat-o cu atâta dragoste, şi este inspirat din romanul de mare succes “Zabibah and the King”, scris de Saddam Hussein.




May 14, 2012

CONCURS THE DICTATOR/DICTATORUL - CONCURS INCHEIAT


Stimați cititori, concursul s-a încheiat! Vă mulțumesc pentru implicare și vă invit călduros să participați și la următoarele concursuri! Cu siguranță vor mai fi și altele!

Începând de astăzi, tragerile la sorți vor fi efectuate prin intermediul site-ului random.org, iar înregistrarea va fi făcută publică pe Cinemateca Trisk. 


Așadar, câștigătorii acestui concurs sunt:
- 2 invitații duble la filmul The Dictator: Loredana Sirbu și Eu Spanac (deși premiul s-ar fi cuvenit să meargă către Aleka Sarah Vlădăreanu, mi-a confirmat că a vizionat, între timp, filmul);
- 2 tricouri promoționale, acordate următorilor clasați: Benea Simion și Ichim Dorin Cristian.

Felicitări câștigătorilor! Îi mai așteptăm pe la noi!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cinemateca Trisk și RO IMAGE 2000 te trimit la film!

Premiul constă în 2 invitații duble la filmul THE DICTATOR/DICTATORUL, ce pot fi folosite pe data de 20 mai (duminică), în cadrul cinematografului Movieplex (Plaza România, București) + 2 tricouri (măsura L).

Scenariul: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer

Regia: Larry Charles

Distribuție: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Megan Fox, Ben Kingsley, John C. Reilly

Liderul suprem Aladeen i-a făcut lumii un dar colosal când s-a hotărât să se nască. Era al şaptelea fiu al gloriosului preşedinte pe viaţă al Republicii Wadiya, Omar Aladeen. Mama lui era o stewardesă de la Air France, care a murit în condiţii tragice din cauza unei lipse acute de oxigen imediat după ce l-a născut pe Aladeen în 1982 – ceea ce înseamnă că el are acum 30 de ani. Pozele în care poate l-aţi văzut pe Aladeen copil în mijlocul anilor ’70, inclusiv una grozavă cu el la premiera filmului Saturday Night Fever sunt pure scorneli fabricate de presa occidentală sionistă.

Filmul spune povestea eroică a unui dictator care şi-a riscat viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va ajunge niciodată în ţara pe care a tiranizat-o cu atâta dragoste, şi este inspirat din romanul de mare succes Zabibah and the King, scris de Saddam Hussein.

Așadar, pentru a participa la concurs, trebuie să urmați 2 pași simpli:

May 11, 2012

Top 15 actori enervanti

Oameni buni,
După topul de săptămâna trecută al celor mai enervante 15 actrițe (din perspectivă pur proprie), iată că a venit și rândul domnilor. Amintesc, toată nebunia a plecat de la Teo (Despre filme) și au mai scris despre asta: Maria de la Film, Cultură, Artă, Adriana Zăvoi, Adina Chitu de la Buticul cu filme și cărți, Marian Iuga de la Film Sinopsis, Jovi Ene de la Filme-Cărți, Piratul Cinefil, Rontziki și Anzhela.

Și o repet, departe de mine vreun gând ”heitărist”! Pur și simplu, chimia nu pare a funcționa uneori, fie că e vorba de actori foarte slabi (cu filme așișderea), de o mimică enervantă sau chiar de actori mari, consacrați, talentați care au ceva enervant în ei.

Așadar, iată-i pe cei 15 pe care i-aș băga cu capul între elemenții de la calorifer și le-aș smulge firele de păr cu care natura le-a dotat organul olfactiv:

Locul al 15-leaMatthew McConaughey
E un tip extrem de sexy și cred că e conștient de lucrul ăsta. Altfel, nu-mi pot explica atitudinea semi-golăneasco-gigea de macho și felul în care își mișcă el limbuța. Stimate domn, dacă aș fi avut vreo 15 ani, aș fi suspinat, indubitabil, după tine. Dar, vezi tu, acum m-am făcut mare, m-am copt la căpățână și la simțuri, iar atitudinea pe care o caut e una mai serioasă, enigmatică, fără dorința ostentativă de-a mă impresiona.


May 10, 2012

In spatele ecranului: Snow White and the Huntsman (2012) - Pe platourile de filmare

Estimados,
Îmi face o deosebită plăcere să vă prezint câteva secvențe de pe platourile de filmare a superproducției Snow White and the Huntsman, programată a fi lansată în cinematografe pe data de 1 iunie 2012, inclusiv în țara noastră dragă. Vizionare plăcută!

Avem aici o bătălie de proporții:



May 9, 2012

Comunicat de presa de la Excelenta Sa, Dictatorul - 9 mai 2012

Dacă se mai îndoia cineva de sănătatea mentală a lui Sacha Baron Cohen, cred că s-a lămurit pe deplin astăzi. Cel puțin, scurta lui cuvântare adresată românilor - din postura de Dictator - pare a-mi întări spusele :))))))) Medicină alopată și homeopată, dați-vă mâna să vindecați un om, deși nu cred că aveți nici cea mai mică șansă :)))))))


Data: 9 mai 2012
De la: Biroul de Propagandă
RE: COMUNICAT EXTRAORDINAR PENTRU ROMÂNIA DE LA EXCELENŢA SA AMIRAL GENERAL ALADEEN – LIDER SUPREM, GENERAL ATOTTRIUMFĂTOR, ASUPRITOR IUBIT ŞI OFTALMOLOG-ŞEF AL POPORULUI REPUBLICII WADIYA

MESAJUL EXCELENŢEI SALE, GENERALUL ALADEEN, SPECIAL PENTRU ROMÂNIA

May 8, 2012

The Conspirator (2010) - Guest-Post de Anzhela

„Have you ever believed in something far greater than yourself?”

Regizor: Robert Redford
Actori: Robin Wright, James McAvoy, Tom Wilkinson, Kevin Kline, Evan Rachel Wood, Justin Long, Alexis Bledel, Toby Kebbell
Gen: Crimă, Dramă, Istoric
Rating IMDB: 6.9 (nota 8 de la Angela, 7 de la mine)

Dragii mei,

Angela mi-a făcut marea bucurie de a scrie o recenzie pentru Cinematecă. Trecând peste rațiuni personale de tipul ”extrem de sociabilă, sinceră și zâmbitoare”, iubirea ei necondiționată îndreptată către fascinanta lume a filmului mi-a atras, mai întâi de toate, atenția. Are ea un fel dulce în care lasă cuvintele să curgă pe hârtie, de te îndeamnă să revii pe blogul ei. Lucrurile sunt cu atât mai interesante, cu cât am descoperit faptul că gusturile noastre în materie de filme sunt cât se poate de diferite. Dar nu similitudini în gândire caut eu, ci oameni capabili să își susțină o idee, să spargă crusta superficialității! Trăim, simțim, raționăm diferit, lucru care se reflectă și în gusturile noastre în materie de filme. Învățăm în mod constant unii de la ceilalți și treaba asta mi-e tot mai clară pe zi ce trece. În plus, devine amuzant: de câte ori vizionez o peliculă care îmi displace, mă gândesc că Angelei sigur i-a plăcut și dau o raită prin lumea ei cinefilă să aflu ce crede ea despre filmul respectiv, ce a reușit ea să vadă, iar mie mi-a scăpat ochiului.

Așadar vă invit în universul Angelei, Anzhela Movies și sunt convinsă că veți găsi ceva acolo care vă va îmbia să reveniți pe meleagul ei virtual plin de pasiune! Până atunci, vă las în compania unor rânduri frumoase despre The Conspirator, o peliculă care, în mod miraculos, ne-a plăcut amândurora, deși nu e una memorabilă. Dau vina și pe șarmul lui McAvoy...

Nu m-am avântat niciodată cu așteptări mărețe în urmărirea unui film istoric. Refuzul nu se justifică prin faptul că peliculele adaptate genului istoric ar fi seci, doar că nu sunt o împătimită a acestora. Să spunem doar că mă dedic cu precădere dramelor și filmelor science ficion. Se întâmplă, totuși, să întâmpin momente când îmi întâlnesc regretele pentru că am amânat vizionarea unui film ca The Conspirator, frumos prin zugrăvirea unui episod real al istoricii Americii, dar trist pentru că evenimentele susțin nedreptatea și indignarea.

Robert Redford are un bun simț al moralei și al detaliilor politice în drama istorică The Conspirator, film în care regizorul și-a distribuit atenția pentru a prezenta durerea unei mame dispusă la sacrificiul suprem. Cu o disperare descătușată de o Robin Wright matură și caldă, se reușește educarea audienței prin evidențierea ideii de altruism, supunere și frustrare tăcută. Aceasta însuflețește singura femeie acuzată de conspirație la asasinarea președintelui Lincoln. Martorul purtător (McAvoy) are rolul deja stabilit în fața comisiei de judecată, susținută de suporteri îndoctrinați și paranoia, de un juriu hotărât să respingă orice farâmă de contestare a vinovăției acuzatei. Redford nu uită sa reconstituie un proces descris de isterie și confuzie, proces care aruncă populația acelor vremuri în josnicia găsirii unui responsabil.

May 7, 2012

In spatele ecranului - Florence and the Machine înregistreaza Breath of Life (parte din coloana sonora a filmului Snow White and the Huntsman)

Nu știu alții ce gândesc, dar eu, când o ascult pe Florence, simt cum îmi tresaltă ființa de plăcere. E greu de descris efectul pe care muzica acestei femei îl are asupra mea; aș încerca două cuvinte: Armonie și Vrajă. Un glas parcă venit din alte sfere! Comparată fie cu Kate Bush, PJ Harvey sau Björk, aș vrea să nu o asemuiesc cu altcineva, deși toate cele 3 doamne de mai sus îmi sunt teribil de dragi. Stilul ei a fost descris adesea ca ”întunecat, robust și romantic”.

După ce Florence and the Machine au înregistrat o melodie care a făcut parte din coloana sonoră a Twilight Saga: Eclipse (Heavy in Your Arms), acum ne încântă cu ”Breath of Life”, parte componentă din coloana sonoră a filmului ”Snow White and the Huntsman”, preconizat a fi lansat în cinematografele noastre pe data de 1 iunie 2012 (stați pe-aproape, vom avea concurs cu invitații). Vă las în compania acestui film scurt cu Florence Welch, unde puteți vedea câteva imagini de la înregistrări, plus câteva cuvinte la adresa filmului, despre care cântăreața spune că ”e mai mult din perspectiva reginei”.

Premiere in cinematografe - 11 mai 2012

Safe / În siguranţă (11 mai 2012
Regia: Boaz Yakin
Cu: Danni Lang, Jason Statham, Michael Jai White
Gen film: Acțiune, Crimă, Thriller

6.8 rating actual IMDB, 55 Metascore, iar Tomatometrul indică 54%. Acțiune, multă chelfăneală și alergătură, împușcături din plin și sper ca domnul Statham să-și dezvelească măcar puțin mușchii! Dacă vă înteresează ce zic criticii, vă puteți informa aici.

După ce mafia rusească îi ucide familia, Luke, un expert în arte marţiale, crede că nu mai are pentru ce trăi: de fiecare dată când se ataşează de cineva, mafia va interveni. Dar într-o zi Luke o găseşte pe Mei, o asiatică de 12 ani urmărită de aceiaşi gangsteri care i-au ucis soţia şi o ajută să scape. Doar că Mei e un pion important în lumea răufăcătorilor din New York, iar decizia de a o apăra îl aruncă pe Luke într-un adevărat război între mafie, triadele chinezeşti şi poliţiştii corupţi.




May 4, 2012

Top 15 actrite enervante

Departe de mine vreun gând ”heitărist”, numai că, se întâmplă uneori să ne enerveze anumiți actori fără vreun motiv concret. Sau, dacă acesta există cu-adevărat, poate fi ceva minuscul care declanșează un tsunami de antipatie împotriva bietei persoane. Pot fi mimica, gestica, tipologia rolurilor interpretate sau, pur si simplu, ceva din fizionomie care să determine un sentiment de aversiune față de un actor sau altul. Alteori, antipatia se infiltrează mai adânc în porii ființei noastre și ajungem să evităm vizionarea anumitor pelicule, doar pentru că vom regăsi în ele un actor care ne scoate din sărite.

Referitor la această leapșă cu iz cinefil, menționez că Teo de la Despre filme a fost capul răutăților. Au mai scris despre asta: Maria de la Film, Cultură, Artă, Adriana Zăvoi, Adina Chitu de la Buticul cu filme și cărți, Marian Iuga de la Film Sinopsis, Jovi Ene de la Filme-Cărți, Piratul Cinefil și Rontziki.

Deși dragii mei prieteni blogosferici menționați anterior au făcut un singur articol pe tema asta, eu m-am gândit la două rubrici separate. Și cum e politicos ca doamnele să aibă întâietate, n-ar fi prea drăguț să le prelungim așteptarea, nu? Deși puteam menționa cu lejeritate 20 de actrițe care mă enervează, n-am vrut ca articolul să se prelungească exagerat de mult și m-am rezumat la 15.

Așadar:

Locul al 15-lea - Frances McDormand
E o combinație ciudată de antipatie cu respect și apreciere. Absolut memorabilă în Fargo și The Man Who Wasn’t There. Dar...atât de tare mă enervează mutrișoara ei!


May 3, 2012

In spatele ecranului: The Raven (2012) - Actorii

Stimați cititori,
Bun venit la o nouă ediție a rubricii ”În spatele ecranului”, despre care mă văd nevoită să mărturisesc că îmi devine din ce în ce mai dragă. Vă las să descoperiți câteva lucruri despre actorii implicați în proiect, ce spun John Cusack, Luke Evans, Alice Eve (care, claustrofobă fiind, a trebuit să joace o scenă închisă într-un sicriu!) și Brendan Gleeson despre personajele întruchipate și despre modul în care contribuie ele la conturarea poveștii. Menționez, cu sinceritate, că mi-a făcut mult mai mare plăcere documentarea și împărtășirea unor date despre actori decât vizionarea în sine a filmului, care m-a dezamăgit într-o oarecare măsură! Cred că va urma o recenzie săptămâna viitoare pe tema asta. Până atunci, vă las în compania rândurilor de mai jos.

Găsirea actorului potrivit a fost un proces care a durat mulţi ani, iar John Cusack a fost numele pe care şi-l doreau cu toţii, însă programul actorului tot nu-i permitea să intre în acest proiect. “L-am văzut pe John într-o mulţime de comedii cu adolescenţi”, spune Aaron Ryder, unul din producători. “Dar ceea ce mi se pare fascinant la el e faptul că poate să impresioneze nu numai în comedii, ci şi în filme de gen sau thrillere, precum '1408' sau '2012.'”

Cusack spune şi el: Poe a fost un geniu veritabil, unul extrem de rar. A fost o onoare pentru mine să obţin un asemenea rol şi să dau viaţă unei figuri istorice.”

Actorul a aprofundat viaţa lui Poe, învăţînd cît a putut de mult despre viaţa şi personalitatea lui: “Am citit cărţi, precum cea a lui Peter Ackroyd, “Poe: A Life Cut Short”, dar şi altele. Am stat de vorbă cu diverşi experţi şi am căutat un consens legat de trăsăturile lui de caracter, pentru a putea completa portretul său real.” Ryder adaugă: “Ştie despre Poe mai multe decît mi-aş fi imaginat vreodată că ar putea şti un singur om. Şi-a schimbat felul de a se purta, şi-a schimbat felul în care arată.”

May 2, 2012

The Last King of Scotland (2006) - Guest-Post de Calin Precup

Nota IMDB: 7.8 (9 de la Călin Precup)
Regia: Kevin Macdonald
Gen: biografic, dramă

Stimați cititori,

Îmi face o deosebită plăcere să vi-l prezint pe Călin Precup, un tânăr a cărui sensibilitate nu putea scăpa neobservată ochiului meu versat. După o perioadă de dat târcoale și citit recenzii, mi-am luat inima în dinți și l-am invitat să scrie una pentru Cinematecă. Trecând peste bucuria invitației onorate, a urmat cea a selecționării unui film tare drag mie, cu o prestație actoricească absolut memorabilă oferită de Forest Whitaker. Dacă vreți să-l cunoașteți mai bine pe Călin, o puteți face prin intermediul blogului personal, Colțu’ cu muzică sau prin Grupul porcilor abjecți. Toate bune și frumoase, numai că aș avea un mic amendament de făcut: nu-s nici porci și nici abjecți, ci un grup de tineri talentați și cu mult bun simț. Vă las, așadar, în compania câtorva gânduri expuse de Călin!



The Last King of Scotland se vrea, poate, a fi un film-portret; portretul unuia dintre cei mai cruzi dictatori ai continentului african din secolul trecut, Idi Amin Dada, preşedinte al Ugandei între 1971 şi 1979. Nu întîmplător am spus că filmul “se vrea un film-portret”, pentru că imaginea care ne este redată de film este una mai degrabă jovială, care reuşeşte să te câştige pe parcurs, în pofida personalităţii bizare, poate chiar haotice, a dictatorului. Filmul redă fragmente de realitate, o realitate care a fost însă mult mai dură, mult mai crudă, decât ceea ce ne prezintă nouă această peliculă.

May 1, 2012

CONCURS THE FIVE-YEAR ENGAGEMENT / TE MAI MARITI CU MINE? - CONCURS INCHEIAT



Stimați cititori, concursul s-a încheiat! Vă mulțumesc pentru implicare și vă invit călduros să participați și la următoarele concursuri!
Așadar, câștigătorii celor 2 invitații duble la filmul The Five-Year Engagement sunt Ovidenie Cristian și Lucianna Corlan.
Felicitări câștigătorilor! Îi mai așteptăm pe la noi!
--------------------------------------------------------------------
Cinemateca Trisk și RO IMAGE 2000 te trimit la film!

Premiul constă în 2 invitații duble la filmul THE FIVE-YEAR ENGAGEMENT / TE MAI MARITI CU MINE?, ce pot fi folosite pe data de 6 mai (duminică), în cadrul cinematografului Movieplex (Plaza România, București).

Regizorul, scenaristul/protagonistul comediei Forgetting Sarah Marshall fac din nou echipă pentru comedia ireverenţioasă TE MAI MĂRIŢI CU MINE?

Când Tom (Jason Segelo cere de nevastă, e cea mai frumoasă zi din viaţa lui Violet (Emily Blunt). Cei doi tineri sunt hotărâţi să facă nunta cât mai repede, doar că viaţa le va scoate în cale tot felul de obstacole, de la avansări în funcţie şi stagii în străinătate, până la înmormântări şi dezastre de familie. Pe nesimţite, scurta lor logodnă se va transforma într-o logodnă de cinci ani. Oare se vor mai căsători? ...

Regizorul este Nicholas Stoller, iar producători - Judd Apatow (Knocked Up, The 40-Year-Old Virgin) şi Rodney Rothman (Get Him to the Greek). Scenariul le aparţine lui Segel şi Stoller.
Așadar, pentru a participa la concurs, trebuie să urmați 2 pași simpli: