Rating IMDB: 8.3/10
Regia: marele Alfred Hitchcock
O treaba mi-e din ce in ce mai clara: lui Alfred Hitchcock ii place crima. O studiaza, o adulmeca, o exploateaza pana devine un subiect fascinant si unic in sine.
Cam asa sta treaba si cu "Strainii din tren". Debutul este inocent, cu doi cetateni care se intalnesc intamplator, Guy Haines (tenisman care s-ar orienta mai degraba catre politica, insurat, dar in pragul divortului, iubindu-se cu fata unui senator) si Bruno Anthony (aflat sub papucul unui tatic sufocant, maniac etc)
Si uite-asa, din vorba in vorba, cei doi descopera ca in viata lor exista o persoana pe care o urasc de moarte, pentru ca le ingreuneaza in mod vadit traiul, facandu-l tot mai nefericit. Bruno nu isi mai suporta tatal excesiv de autoritar, iar Guy are o problema extrem de serioasa, din moment ce ar vrea sa divorteze pentru a se casatori cu cea pe care o iubea. Ce sa-i faci, asa e in tenis, nevasta a propus divortul si tot nevasta se razgandeste.
Bruno vine cu o idee cel putin neobisnuita, geniala in esenta: sa faca schimb de crime! Astfel nu ii va banui nimeni! Guy, inca normal la tartacuta, nu prea e de acord. Si totusi, Bruno o face! Ii omoara nevasta in parcul de distractii si incepe sa-l terorizeze psihic pe tenisman pentru a-l determina sa comita partea lui de crima, cu care, vezi Doamne, ramasese dator.
In momentul in care Politia afla de decesul sotiei, tenismanul devine suspectul nr 1, desi el nu are nici cea mai mica contributie in treaba asta. Pe de cealalta parte, Bruno (posibil un precursor al lui Norman Bates din Psycho?!) il hartuieste zi de zi, tocandu-i marunt creierii. Incearca sa rezolve problema amiabil, atat el cat si logodnica lui, dar fara sorti de izbanda. Scena-deznodamant este o lupta in caruselul care se invarte pana la vertij, printre fetze ingrozite si sinistre.
Nefacand exceptie nici de aceasta data, Hithcock exploateaza situatia, aducand personajele principale pe culmile hartuirii, nebuniei, paroxismului (Bruno era cat p-aci sa stranga de gat o babutza in cadrul unei petreceri, cica un fel de demonstratie a unei crime). O regie desavarsita completata cu un scenariu pe masura!
Auzi la el, dom'le: schimb de crime! Ptiu, dracie! Sa nu inspire cativa nefericiti!