Rating IMDB: 7.8/10
Ha, ha, ha, n-as fi crezut sa o vad vreodata pe Meryl Streep asa! O prinde extraordinar, face un rol de exceptie, nominalizat la Oscar. A pierdut, insa, in fata lui Kate Winslet (Hanna Schmitz din "The Reader"). Pacat! Pe ea o vedeam tinand statueta in brate...Sigur, toate personajele ei au fost deosebite, jucate cu multa maiestrie, numai ca aici e un adevarat rol de compozitie, care nu face altceva decat sa-i confirme talentul, daca mai era nevoie, cumva, de asa ceva!
Fimul este exceptional, l-am vazut de doua ori pentru a-l savura, desi mentionez inca de la inceput ca el se bazeaza pe dialog si nicidecum pe actiune. Asadar, iubitorii de Diamante Sangerii, Suspecti Obisnuiti sau Nasi s-ar putea plictisi teribil.
Meryl Streep este o calugarita batrana si afurisita, cu un nume tare sonor Aloysius Beauvier, peste care timpul nu a lasat nicio farama de schimbare in conceptii. E directoarea Scolii Sfantul Nicolae si are un talent deosebit: acela de a dibui toate misculatiile, nesupunerile si matrapazlacurile elevilor. Cand aceasta Doamna de Fier afla de la mai-tanara surioara James ca parintele Flynn (Philip Seymour Hoffman) poarta o grija deosebita singurului lor elev de culoare din scoala, ea nu vede cu ochi prea buni tarasenia asta. Nu o considera nicidecum o incercare de a-l ajuta pe bietul baiat in adaptarea intr-o scoala noua, cu ceva reminiscente rasiste. Nicidecum! Ea il banuieste de o atractie nefireasca pentru acest baiat.
Baba de Fier nu se opreste aici! Il confrunta pe colegul ei de breasla, aruncandu-i in fata acuze deosebit de grave. Parintele Flynn neaga, dar nu cu o vehementa pe care eu as afisa-o, de exemplu. Cum nici doamna Beauvier nu se lasa mai prejos, pare ca a pornit o reala cruciada pentru aflarea adevarului. I se pare dubios ca nenea asta a schimbat atatea parohii in ultimii ani, iar el tot ce ii poate raspunde suna destul de ambiguu: "nu prea sunt eu vinovat, dar sunt anumite lucruri pe care nu ti le pot spune pur si simplu.", dupa care pleaca, schimband pentru a nu stiu cata oara parohia. Baba insista si poarta o discutie taaare interesanta (socanta pe alocuri) cu mama baiatului de culoare.
Si-uite asa, filmul asta grozav ne poarta prin tot felul de polemici intre rigida Aloysius Beauvier si mai-destupatul la minte preot Flynn. Indoiala (ca doar de-aia filmul se cheama asa si nu altfel) e cam dezbatuta pe toate partile, de unde apare, cum se manifesta, cum te convingi ca ceea ce sustii este adevarat sau fals.
Filmul este presarat si cu cateva predici dragutze ale parintelui Flynn. Mi-a placut in mod special aceea prin care barfa era asemuita penelor care zboara in toate directiile, dupa ce te-ai suit pe acoperisul casei si ai taiat o perna. Filmul mai atinge si alte problematici: intoleranta, rezistenta la schimbare si progres, rasism, fatarnicie.
O incursiune tare interesanta in viata! Sigur, intentia celor care au facut filmul a fost de a sublinia relativitatea acuzatiilor expuse acolo! La inceput, Baba de Fier ti se pare deplasata, ulterior cand vezi felul bland in care parintele Flynn neaga acuzatiile si resemnarea cu care paraseste inca o parohie, parca incepi sa ii dai dreptate. Si cand incepi sa fii sigur de pornirile nefiresti ale unei fete bisericesti, babutza incepe sa aiba ea insasi indoieli.
Vizionare placuta si inarmata cu rabdarica!